Het toverwoord is balans

‘ Meer verlofdagen voor mensen met kinderen’, ‘een werkweek van 4 dagen’. Het zijn allemaal voorstellen om werknemers met een goed gevoel naar het werk te laten gaan. Balans is hierin het toverwoord. Het krijgen van kinderen schudt je perceptie van werkverdeling nogal door elkaar ben ik achter gekomen. Ik bepaal niet meer alleen of ik naar het werk ga. Vandaag is daar weer het bewijs van. De oudste is alweer vijf dagen ziek en knapt langzaam op, maar doet nog niet veel meer dan op de bank liggen en hoesten. Dus school en kinderdagverblijf is geen optie vandaag. Mijn gevoel zegt dat als een kind ziek is, de ouder aanwezig moet zijn om voor hem of haar te zorgen. Mijn oudste vroeg dan ook vandaag toen ik vertelde dat ik thuis bleef: “Maar opa of oma kunnen toch ook op mij passen?” Ja dat kan, maar wat vind je zelf het fijnste? “Dat jij er bent.”

Sinds een jaar heb ik die mogelijkheid gelukkig ook. Daarvoor moest ik vanwege mijn werk altijd op kantoor zijn. Nu heb ik twee van de drie dagen de mogelijkheid om thuis te werken. Het heeft niet mijn voorkeur, want ik mis wat handige zaken en het contact met collega’s, maar het geeft rust dat het kan. Toch vraag ik me ieder jaar weer af of ik tevreden ben met hoe het gaat. En altijd zijn de kinderen de bepalende factor. Wij hebben de luxe dat we maar twee overlappende werkdagen hebben, de rest van de week is er altijd iemand bij de jongens.

Toen ik zwanger was van mijn oudste heb ik eens een proefballonnetje opgelaten om te stoppen met werken. Dat werd door mijn moeder gelijk naar het rijk der fabelen gebonjourd! Zij had die ‘fout’ immers zelf ooit gemaakt en belde drie maanden na de bevalling haar oude werk op of ze toch niet weer terug mocht komen. (Dat kon) Haar visie: “Jij bent geen thuisblijfmoeder”. Mijn werk is ook echt te leuk en te zeldzaam om er een punt achter te zetten. Balans is dus het toverwoord en die is voor iedereen anders. Hoewel het nog steeds aan me knaagt wanneer ik een werkdag anders moet inrichten dan verwacht, denk ik dat ik het momenteel optimaal heb ingericht. De weegschaal staat recht. Ik balanseer vandaag tussen werk en het verzorgen van een zieke zoon.

Het toverwoord is balans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s