Het leed dat afspreken heet

Iedere ouder met schoolgaande kinderen kent het: de pogingen tot afspreken van een kleuter. Want dat hoort er immers bij toch? Ik vind het uiteraard leuk als mijn zoon vriendjes en vriendinnetjes heeft om mee af te spreken. Hij speelt graag thuis met klasgenootjes en hij vindt het ook geen probleem om bij hen af te spreken.

Hij heeft alleen nog geen uitgesproken ‘ beste vriend’ dus spreekt hij met zo ongeveer iedereen af. En dat vind ik wel leuk, maar het vreet energie bij hem merk ik. Want zodra hij met een kind afspreekt die anders in elkaar steekt dan hij, gaat hij zijn best doen om het leuk te maken, en is hij na twee uurtjes spelen hartstikke moe. Terwijl hij zo uren door kan gaan als hij afspreekt met een ‘ zelfde type’.

We proberen hem wel eens te sturen in zijn afspraakjes. Maar aan de andere kant wil ik dat hij zelf een weg zoekt. Gisterenavond toch maar even een gesprek met hem gehad. Hij begon er namelijk zelf over. “Mama, iedereen wil met me afspreken.” Een luxe-probleem uiteraard, maar voor hem iets overweldigends. Ik zei dat hij ook best ‘nee’  mag zeggen. Dat afspreken niet altijd, en niet met iedereen hoeft. Ik zei: “Ik weet het goedgemaakt, morgen spreek je niet af en speel je alleen met mama en je broertje thuis.” Het leek hem wel een goed plan.

Inmiddels zijn we een dag verder en vanochtend bij het naar school brengen gaf ik aan dat hij vandaag maar eens niet moest afspreken. Maar dat ene klasgenootje dan? Want die wilde heel graag samen spelen? Ik zei dat dit ook wel op een andere dag kan. “Morgen?” “Nee, dan zijn opa en oma er, maar geloof me, je hebt dit schooljaar nog tijd zat.” Nu maar afwachten wat er vanmiddag gebeurt. Over het leed dat afspreken heet….

Het leed dat afspreken heet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s